Madlavning, hygiejne og lagkageløb
Hvad har madlavning, hygiejne og lagkageløb med juniorspejderarbejde at gøre?
Ved juniorspejderne arbejdes der typisk i temaer. Et tema kunne eksempelvis være lejropbygning, som typisk gennemføres i forbindelse med en større sommerlejr. I efteråret 2022 er vi i gang med et madlavningstema, som de fleste juniorspejdere plejer at være vilde med. Madlavning er mange ting, og i dette efterår er madlavning på stormkøkken(Trangia) hovedtemaet.
Spejderne arbejder i patruljer, hvor den enkelte patrulje får udleveret en opskrift og de nødvendige ingredienser og kogegrej for at kunne tilberede retten. Tilberedningen kan medføre visse udfordringer for spejderne, da der skal ske en vis planlægning, da vil være begrænsninger i forhold til kogeblus når der arbejdes med trangia. Planlægningen kom spejderne forholdsvis hurtig over, med der har været en gennemgående udfordring som det har været nødvendigt i forholde sig til.
Det er selvfølgelig hygiejnen, og det har været nødvendigt at have fokus herpå.
Særligt ved aktiviteten ”lagkage-løb” var hygiejnen ikke eksisterende. Lagkage-løb går ud på at spejderne i patruljerne løser nogle udfordringer, og ud fra hvordan de løses, får de udleveret ingredienser til en lagkage. Den enkelte patrulje skal efterfølgende tilberede lagkagen, og under normale omstændigheder, vil lederne bedømme lagkagerne, typisk også ved at smage på dem. Ved første lagkage-løb i efteråret 2022, var det lidt anderledes end det plejer at være. Bedømmelsen skete uden dommere(lederne) havde smagt på de gode sager. Herefter har det været nødvendigt at have fokus på hygiejnen.
Så, hvis der går rygter om at juniorspejderne bliver udsat for: håndvask, opvask og andre afskyelige opgaver, så er det rigtigt. Det har ganske enkelt været nødvendigt, for at kan være en acceptabel læring efter vores madlavningstema.
Og ja, madlavning hygiejne og lagkageløb kan godt kombineres med juniorspejderarbejde.